Veel gestelde vragen
1
Wat kan ik als consument doen?

Als consument kun je in actie komen door je bank een klacht of een compliment te sturen. Je kunt ook besluiten over te stappen. Ook kun je de Eerlijke Bankwijzer delen via je sociale netwerken, zoals Facebook, Twitter en Pinterest.

2
Waarom beoordelen jullie banken?

We beoordelen de zeven grootste banken op de Nederlandse markt. Geld van banken wordt in alle uithoeken van de wereld ingezet. En dus kunnen banken bij uitstek een rol spelen in allerlei veranderingen voor een duurzame en rechtvaardige toekomst. Door banken te beoordelen en te vergelijken, brengen we precies in kaart op welke onderwerpen ze het goed en minder goed doen. Zo kunnen consumenten zien hoe hun bank presteert op de onderwerpen die zij belangrijk vinden. En door banken daarop aan te spreken, kunnen we samen het beleid van bankgroepen beïnvloeden, zodat ze beter en duurzamer investeren.

3
Waarom staat mijn bank er niet tussen?

Wij richten ons op de zes grootste aanbieders van betaal- en spaarrekeningen, plus – vanwege zijn specifieke rol op de Nederlandse markt op het gebied van duurzaamheid – Triodos Bank. Nieuwe aanbieders zoals bunq, Knab en MoneYou nemen wij niet mee in onze onderzoeken.Ten eerste staan ze niet zelfstandig in de ‘top zes’ van grootste Nederlandse banken.

Knab en MoneYou
Daarnaast zijn Knab en MoneYou dochterondernemingen van respectievelijk Aegon en ABN Amro. Ze dienen zich dus te houden aan het verantwoord beleggings- en financieringsbeleid van de moedermaatschappij.

4
Waarom beoordeelt de Eerlijke Bankwijzer juist of deze thema’s en sectoren?

De onderzochte thema’s en sectoren zijn de belangrijkste internationale duurzaamheidsthema’s in het werk van de organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer. Het zijn: Mensenrechten, belastingen, dierenwelzijn, gendergelijkheid, gezondheid, klimaatverandering, Wapens en natuur. 

Dit zijn allemaal onderwerpen waarin bankgroepen een groot verschil kunnen maken. Door hun investeringsbeleid te verbeteren, kunnen bankgroepen allerlei problemen helpen oplossen – zoals sociale of milieuproblemen. Het is overigens wel belangrijk dat bankgroepen op groepsniveau hun beleid verduurzamen. Dus niet alleen de bankleningen aan bedrijven  moeten maatschappelijk verantwoord zijn, maar ook het vermogensbeheer van banken namens hun klanten.

5
Moeten banken ook beleid maken voor sectoren?

We voeren en  dialoog met de banken. We bieden ze gelegenheid om feedback te geven op de conceptmethodologie en de conceptresultaten van onze onderzoeken. Als het conceptrapport af is, sturen we dat naar banken zodat ze nogmaals feedback kunnen geven. Twee tot drie weken voor de publicatiedatum krijgen de banken het definitieve rapport, zodat ze zich kunnen voorbereiden op de reacties. Als banken feitelijke, gedocumenteerde en/of redelijke verbetersuggesties geven tijdens de verschillende conceptfases, worden die verwerkt.